Запазване на точковата система за пенсиониране и увеличаване с една точка на необходимия максимален брой за пенсия - това е предложила за обсъждане управителят на Националния осигурителен институт /НОИ/ Христина Митрева като вариант на пенсионна реформа, който да бъде изпробван през следващата година.

Това стана ясно след среща при председателя на парламента по искане на президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев между представители на синдиката, депутати от ГЕРБ от социалната комисия, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на осигурителния институт Христина Митрева.

Ако идеята бъде възприета, за мъжете необходимият брой точки за пенсиониране ще стане 101, а за жените - 95. Самата Митрева не пожела да разговаря с журналисти след срещата, за да разясни идеята си.

Ето какво разказа за нея пред Дарик финансовият експерт в КТ „Подкрепа” Мика Зайкова:

По отношение на трета категория вместо да се увеличава осигурителният стаж година за година с една година, тя предложи за следващата година да видим как ще се развият нещата, вместо това да си остане точковата система, но да се увеличи изискването за точки с една точка. Това на практика означава, че човек дори да е безработен, той седейки вкъщи, само с годината възраст може да си набере тази точка, което е много по-безболезнено, отколкото да гони една година повече стаж за всяка година. Освен това се надяваме между първо и второ четене /на промените в Кодекса за социално осигуряване/ да не се увеличи възрастта, а само осигурителният стаж или точките. Ако успеем да направим това, ще бъде добре.

Но това за точката е само за трета категория?

Не аз давам като пример трета категория. Може като направим разчетите да се окаже, че е за всички.

За работниците от първа и втора категория труд също да има плавно увеличение на осигурителния стаж, а не да се вдига възрастта за пенсиониране, тази идея ще обсъжда експертна работна група в парламента в следващия месец и половина между двете четения на промените в кодекса за социално осигуряване, съобщи след срещата социалният министър Тотю Младенов.