Все повече фирми развиват свои стажантски програми, показва анкета на Българска стопанска камара сред 512 работодатели и 587 стажанти. Значителна част от анкетираните са предлагали или предлагат и в момента стажове, а 26% от тях имат собствени разработени програми за млади кадри. По програми, финансирани от държавата, стажантски програми са разкрили само 4% от анкетираните бизнесмени.

Най-често работодателите се спират от наемането на стажанти заради липса на финансова възможност. Прави впечатление, че 16% от тях посочват като аргумент срещу разкриването на такива позиции неясноти или празноти в трудовото и осигурителното законодателство по отношение на стажантите. Като причина да не приемат стажанти работодателите са изтъквали още липса на качествени кандидати, несериозно отношение на стажантите към възложените им задачи, липса на мотивация у служителите да се занимават със стажанти.

От своя страна 23% от стажантите са се оплакали в анкетата, че по време на стажа си не са имали наставник и се е налагало да се самообучават. От запитаните стажанти 16% посочват, че са били карани да вършат нискоквалифицирана работа, неотговаряща на специалността им. Едва 1% от анкетираните стажанти посочват, че са доволни от стажа си и че всичко им е харесало.

Най-масовите стажове, предлагани у нас през тази година, са били едномесечните. С продължителност от три до шест месеца са били стажовете, организирани в 31% от анкетираните фирми. В повечето случаи дневната заетост на стажантите е била 4 - 8 часа.

По отношение на заплащането 55% от стажантите са заявили, че са работили без заплащане. Една четвърт от анкетираните стажанти са получили трудов договор, а 20% са получавали хонорарни плащания по граждански договор.

Най-честият размер на стажантските възнаграждения е бил между 100 и 300 лв. Между 4 и 10% от случаите обаче има и плащания в размер на 500 - 700 лв. за труда на стажант.