Сблъсъците между правителството на Египет и военните продължават днес. И двете страни в конфликта предупредиха за нови кръвопролития, като всяка отказва да отстъпи пред ултиматума на другата.

 

Мохамед Морси, ислямският президент, отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка и заяви, че е готов да умре, за да защити "конституционната легитимност." В реч във вторник вечерта, той предупреди за кръвопролития, ако се опитат да го свалят от поста.

 

Речта предизвика нови сблъсъци между поддръжниците и противниците на президента, като по улиците на Кайро излязоха стотици хиляди души.

 

Най-малко 23-ма загинаха във вторник, според държавните медии, а почти 200 са ранените, при сблъсъците между двете фракции.

 

Речта на Морси беше отговор на предупреждение от военните, в което се казва: "Ние се кълнем в Бога, че ще пожертваме дори кръвта си за Египет и неговите хора, за да ги защитим от един терорист, радикал и глупак."


Висшият съвет на въоръжените сили се оглавява от министъра на отбраната Абдел Фатах ал-Сиси, който в понеделник даде 48-часов срок на правителството да постигне компромис с опозицията.

 

Армията беше разположена в Кайро в близост до местата на демонстрации и на големите кръстовища. Хеликоптери кръжаха над митингите.


В понеделник ал-Сиси заплаши, че военните ще наложат политическа "пътна карта" на правителството, ако президентът и опозицията не постигнат компромис.

 

Египет добива около 700 000 барела петрол на ден, което го прави най-големия производител на суровината в Африка, който не членува в OPEC. Но далеч по важно е това, че контролира суетския канал – основният търговски път между Близкия Изток и Европа. Според анализатори, без кризата в Египет цените на американския лек суров петрол щяха да се движат между 90 и 95 долара за барел. Днес обаче фючърсите на сорт WTI поскъпват с 1.52%, до 101.12 долара за барел.