Европейската комисия /ЕК/ ще одобри утре отпускането на допълнителни 300 милиона евро за справяне с последиците от затваряне на реактори 3 и 4 на Атомната централа „Козлодуй", съобщи БНТ. По информация на медията предложението, автор на което е самият председател на Комисията - Жозе Мануел Дурау Барозу, не е предизвикало никакви противоречия сред европейските комисари. Затова те ще сложат окончателно подписи под предложението във вторник, без да изчакват редовното си заседание в сряда.

Във вторник ЕК ще отговори на дългогодишните настоявания на няколко български правителства да бъдат увеличени компенсациите за затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Договора за присъединяване към ЕС на България се полагаха 210 милиона евро за първите 3 години от членството, т.е. до края на тази година. По време на посещението на премиера Борисов през септември председателят на Комисията Жозе Барозу разкри за пръв път допълнителната сума, която евентуално ще бъде отпусната на България след 2009 година:

"Това означава да бъдат на разположение до 300 милиона евро до края на 2013 година. Тази инвестиция показва пълното ни желание да видим България интегрирана в европейския енергиен пазар. ЕС е длъжен да подкрепя България и да й помага по начина, по който това е правено за други", каза Барозу.

И наистина - докато за България компенсациите, предвидени в Договора за присъединяване бяха само за 3 години, то за Литва и Словакия, например, срокът беше двойно по-дълъг. Предложението на ЕК, очаквано утре, трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите на Съюза, и от Европейския парламент. Председателят на парламента Йежи Бузек обаче наскоро каза, че след като други държави са получили подобно положително решение, България също го заслужава.