Европейската комисия налага 13 млн. лв. глоба на България заради забавяне на екшън плана за размразяване на парите по програма САПАРД.

”Писмото за това дойде днес, когато от БСП отправиха нелепи обвинения за несвършена работа именно по време на тяхното управление”, обяви Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева по повод дадената днес пресконференция в парламента от представители на Българската социалистическа партия.

Предприсъединителната програма САПАРД бе отблокирана и успешно приключена в края на 2009 г. в резултат от усилията и работата на новото ръководство на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), се казва в съобщение от министерството.

Само за месец новосформираният екип в ДФЗ успя да размрази спрените пари по САПАРД и до края на декември всички коректно изпълнени проекти по програмата бяха изплатени, заявява още Илиева. Само за периода от 14 септември 2009 г., когато парите по програмта бяха отблокирани до 31 декември 2009 г. са подписани плащанияа по 185 проекта за 82.3 млн. лв., допълва Илиева.

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. е една от най- успешно прилаганите и с най- голяма усвояемост програма в България в момента, добави още Илиева. Като посочи, че близо 47% от разплатените средства по оперативните програми на ЕС се падат именно на ПРСР.

В допълнение, за представителите на Българската социалистическа партия още веднъж ще припомним, че ключово условие за отблокиране на спрените средства по програма САПАРД през септември 2009 г. бе вписването в книга на длъжниците на 98 фирми с проекти по САПАРД, разследвани от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Европейската комисия изиска това от България, тъй като по всички случаи имаше образувани досъдебни производства от ВКП и съгласно европейското законодателство в този случай държавата е длъжна да регистрира като нередност въпросните проекти до приключване на проверките от прокуратурата. Към днешна дата от списъка с проекти на 98-те фирми - длъжници по програма САПАРД, прокуратурата се е произнесла само по 33 случая. От тях 14 фирми са оправдани като проектите са върнати в ДФЗ с констатации, че по тях няма завишени цени по офертите за доставка на оборудване, каквито са били съмненията. Тези проекти съответно са отписани от книгата на длъжниците и вече са разплатени. За други 19 проекта е изпратена информация от прокуратурата с констатации, че са установени документи с невярно съдържание и завишени цени. На тези фирми са изпратени покани за доброволно възстановяване на получените субсидии по САПАРД.

За останалите 65 случая досъдебното производство от Върховна касационна прокуратура продължава. Ако от БСП визират тези случаи като неизплатени проекти по програмата, то нека се обърнат с аргументи за тях към прокуратурата. Разследвания за източване на европейски средства се водят от ВКП и ОЛАФ в резултат  от  работата на Тройната коалиция. Също благодарение на Тройната коалиция парите по САПАРД бяха блокирани и ако върху държавния бюджет са нанесени щети, то вината за това е именно на Тройната коалиция.

В рамките на целия период на прилагане на програма САПАРД са одобрени и подписани договори по 3509 проекта, като общата стойност на одобрената субсидията по тях е в размер на 1 375 603 321.60 лв. От тях към 31.12.2009 г. по програмата са изплатени всички коректно изпълнени, реализирани в определения срок и отговарящи на заложените изисквания и процедури 2 602 проекта. Общо усвоените средства по САПАРД са 877 976 450.76 лв.