От февруари Европейската комисия е започнала разследване на твърденията, че българските власти отблъскват имигрантите. Това става ясно от доклад на ЕК до Европарламента и Съвета на ЕС за функционирането на Шенгенското пространство. 

Петото издание на доклада, който се публикува на всеки 6 месеца, обхваща периода от началото на ноември 2013 г. до края на април т.г. 

В раздела за нарушения на правото на Шенген освен България се споменава и Гърция. През декември м.г. комисията е започнала проучване на обвиненията за сериозно малтретиране при операции за наблюдение на външните граници на Шенген и отблъскване на имигранти. 

Става ясно още, че през април комисията е била в контакт с България и Гърция заради действия на българо-гръцката граница, за които има съмнения, че не съответстват на изискванията на Шенгенския граничен кодекс.

В доклада на Брюксел се отчита, че за периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г. броят на незаконните преминавания на границите на ЕС се е увеличил с 96%, сравнено с периода ноември 2012 г. - февруари 2013 г. Като засегнати са предимно България, Италия, Гърция, Унгария и Испания. 

През 2013 г. са засечени общо 107 365 незаконни преминавания на границата. В последните месеци на 2013 г. и началото на т.г. има рязко намаление на броя на имигрантите към България. Това се обяснява със зимата и с допълнителните 1500 служители на МВР, изпратени по границата от България. 

Напрежението по границата остава високо и може да нарасне, пишат още експертите. И обясняват, че през отчетния период е имало рекорден брой незаконни имигранти за това време на годината. През 2013 г. засечените чужденци са от Сирия, Еритрея, Афганистан и Албания.

Колкото до приемането на България и Румъния в Шенген, в доклада се казва: "Съветът на ЕС все още не е решил да вдигне контрола по вътрешните граници на тези страни. 

ЕК продължава напълно да подкрепя приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство." Приемането на България в Шенген се обещава от всяко правителство от години насам и за целта се изливат десетки милиони левове.