Замърсяването на въздуха в китайската столица Пекин достигна до рекордно високи стойности, които надвишават 30 - 45 пъти допустимите нива. Това е причината градските власти да препоръчват на населението да остане по домовете си.

В Пекин живеят близо 20 млн. души. Тежкият смог ограничава видимостта и пречи на пътния трафик. Именно той е основният източник на замърсяването на въздуха. Влошаване на качествата му започна да се наблюдава още петък.

Данните от официалните замервания показват, че концентрацията на микрочастици с диаметър 2.5 микрометра надвишава 600 микрограма на квадратен метър. В неделя вечерта е имало стойности от 900 микрограма на квадратен метър, при допустими 20 микрограма, според нормите на Световната здравна организация.

При вдишване тези частици причиняват проблеми на дихателната система и се считат за едни от основните причинители на астма.

Разрешаването на проблема със замърсяването на въздуха е един от приоритетите, които анонсират в работата си държавните лидери. Той бе споменат по време на конгреса на комунистическата партия през ноември.

Въпреки, че Пекин действително полага усилия за подобряване на качествата на въздуха, това се оказва, че не е достатъчно, тъй като околните зони, в които се извършва индустриална дейност, също трябва да вземат участие в процеса.