Подобрения в макроикономическата картина забелязват икономистите в Експат Капитал, което е причина за повишаване на оценката им за състоянието на страната и определяне на перспективата като стабилна. Изготвяния от тях аналитичен обзор Експат Компас мести стрелката напред заради комбинацията от няколко положителителни събития.

На първо място това е фактът, че Бюджетът отчита излишък от 248 млн. лв. в периода януари- септември, което е отлично, в сравнение с други страни.

На второ място новата емисия еврооблигации донесе 950 млн. евро с ниска доходност от 4.436%. В последвалата търговия доходността падна до около 3%, което е впечатляващо, сравнено с онова, което се случва с италианския дълг.

В резултата на еврооблигационната емисия фискалният резерв се покачи до над 7 млрд. лв. към септември. От Експат обаче посочват, че е възможно ново спадане на резерва заради очакваните прекомерни разходи преди края на годината и заради погасяването на старите еврооблигации в началото на 2013 година.

Позитивно според анализаторите е и че правителството изглежда забравило за идеята си да "изхарчи" голяма част от Сребърния фонд.

Като отрицателни събития, натежаващи на оценката им, от Еспат изброяват въвеждането на 10% данък върху лихвите от банкови депозити, предложенията за промени във втория стълб на пенсионната система в ущърб на частните пенсионни фондове и ударът върху сектора на възобновяемата енергия, който бе нанесен с 40% такса върху приходите, което "може да убие целия сектор".

От Експат заявяват, че няма тревога за валутния борд и не се вижда непосредствена опасност от девалвация. "Все пак обезпокоителни са липсата на икономически растеж и странните промени в икономическата политика на страната".

В поредния брой на компас се коментира и Бюджета за 2013 година. Николай Василев, CFA и управляващ партньор в Експат Капитал коментира, че планираните разходи от близо 32 млрд. лв. са най-големите в историята на страната и представляват 38.8% от Брутния вътрешен продукт. Цифрите в Бюджет 2013 изглеждат твърде оптимистични. Ръстът от 1.9% може да не бъде достигнат, а планираните приходи изглеждат прекалено високи.

Василев препоръчва в конституцията да се запише забрана за бюджетен дефицит. Това може да е политически болезнено, но ще доведе до огромно подобрение на доверието – повишени кредитни рейтинги и намалени лихви, според него.

Той препоръчва бързи действия по проблема с междуфирмената задлъжнялост. Компаниите се нуждаят от свеж ресурс, но като акционерен капитал. У нас държавата и общините не плащат навреме и също са част от проблема. Могат да се измислят триъгълни или многоъгълни схеми за разчистване на задълженията. Възможна е секюритизация на задълженията (преобразуване в търгуеми инструменти – облигации или акции). Но явно това няма да се случи през този мандат.

Бившият министър коментира и референдума за ядрената енергетика, който предстои през януари. Според него е неправилно такъв въпрос да се оставя за разрешаване от хора, които не са подготвени да дадат отговор със знания в материята.

За да взема компетентно и отговорно решение, бих имал десетки въпроси, посочва Николай Василев и изброява някои от тях:
- Кой ще е инвеститорът? Ако ще е държавата, съм Против. Ако е водеща (западна) компания от бранша – За, обръща внимание Василев.
- Какъв ще е делът на държавата? Бих желал рискът да е само за частния инвеститор.
- Откъде ще идва ядреното гориво и има ли повече от един доставчик?
- Къде ще се складират радиоактивните отпадъци?
- Ще има ли гаранции за изкупуването на тока, за колко години и на какви цени? Бих искал да няма.
- Колко ще струва централата и как ще се финансира изграждането? Ако ще е 20 милиарда евро, съм Против.
Колко ще струва токът? Ако ще е по-скъп от соларите, също съм Против.
- През кой век ще се завърши? Имам право да питам, след като строежът започна преди 31 години.
- Има ли сеизмичен или радиационен риск?
-  Какво е мнението на премиера и на министрите, ако изобщо има такова?

"Очевидно и тези управляващи са непособни да вземат правилно решение и да го защитят. Затова прехвърлят топката ту на парламента, ту на хората", пише Василев. "Тъй като мнозина няма да се чувстват подготвени да вземат решение без достатъчно информация, резултатът от референдума ще зависи от розовите завеси на Ани и от съседката на баба Пенка. Пилоти в самолета е ясно, че няма, но ние с вас ще платим сметката с 11 нули", завършва анализа в Експат Компас.