От българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване се обявиха против постигнатото съгласие между социалното министерство и синдикатите за прехвърляне на професионалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт. Това означава национализация на частни пари, което е против интересите на категорийните работници, заяви председателят на асоциацията Никола Абаджиев. По думите му дружествата ще търсят съдействие от премиера за отказ от тази идея, а ако бъде гласувана като промяна в кодекса за социално осигуряване, ще заведат съдебен иск.

По данни на асоциацията към днешна дата активите на професионалните фондове са с по-голяма стойност от стойността на получените осигурителни вноски. Това означава, че фондовете се управляват добре и имат готовност да започнат изплащането на срочни пенсии на категорийните работници след влизане в сила на новите условия за тяхното пенсиониране, обясни Даниела Петкова, член на управителния съвет на асоциацията.

Вноските в професионалните фондове са изцяло за сметка на работодателя, обясни Петкова, като уточни, че само 0.7 процента от работещите при първа категория и още 5 процента от втора категория имат вноски за пълния десетгодишен период на осигуряване, което им гарантира висока срочна пенсия. В момента дружествата превеждат на НОИ средствата от индивидуалните партиди на ранно пенсиониращите се работници, но няма публична схема за използването на тези пари.