Електрическите автомобили компенсират по-високите си цени с  по-ниски разходи за поддръжка, сочи ново проучване, цитирано от ДПА. В сравнение с автомобилите с дизелов или бензинов двигател, цените за рутинен преглед на електрическите коли са се оказали  със средно 35 процента по-ниски. Данните бяха обявени от Института по автомобилостроене (IFA). Те се базират на проучване, осъществено от Университета  за икономика и околна среда в Нюртинген-Гайслинген, Германия.

Причината за по-ниските цени за поддръжка са, че  електрическите коли имат по-малко механични и подвижни части. Те нямат нужда да им се сменя маслото, а по-ниското им тегло води  до по-малко изхабяване на спирачките. На собствениците им е спестена смяната на системата за изхвърляне на изгорелите газове или съединители, тъй като електрическите автомобили не отделят  газове и нямат традиционната скоростна кутия, отбелязва БТА.

Данните за 35-те процента по-ниски разходи са изчислени като са сравнявани осемгодишни компактни автомобили, изминаващи средно 8000 километра годишно. Собствениците на традиционните автомобили са плащали средно 3650 евро (4730 долара) годишно за  поддръжка, а на електрическите автомобили - 2350 евро.