Електронна система, която ще следи за дупките по пътищата, щe разработва министерството на регионалното развитие. Това съобщи министър Росен Плевнелиев. Пътната агенция е купила машина, която може да обикаля пътищата с 60 км/час и да снима всички дупки.

Министърът на регионалното развитие обобщи, че около 60 процента от пътищата в станата са в лошо състояние. Затова ще се прави електронна система, която ще събере информацията за всички дупки в страната. Така ще направи план за по-ефективни ремонтни дейности.

Необходимо е създаването на база данни, която да следи кои дупки се пълнят, кога са запълнени и ако се е отворила преди изтичането на гаранционния срок от една година, да бъдат така добри фирмите да си я запълнят за тяхна сметка, коментира Плевнелиев. Министърът допълни, че не е проблем регистърът да е публичен, но по-важното е да се знае какво се възлага на месечна база и дали се прави качествено.

Плевнелиев каза, че пътната агенция е купила машина, която може да се движи с 60 км/ч, да мери дупките, да ги дигитализира и да ги „хвърля" автоматично в базата данни.

„Представям си, че ще имаме няколко такива машини, които примерно през 2012 година, ако успеем със Световната банка да оборудваме пътната агенция, да пропътуват цялата територия на държавата с 60 км/ч да заснемат всички дупки и чудесии", допълни министърът

Заедно със Световната банка, регионалното министерство ще разработи и нова система за плащане на служителите, защото по думите му в момента експерти, които отговаряли за милиони, получавали около 600 лв. средна заплата.