Пластмасовите карти с четец (електронно ЕГН), които ще позволят достъп на българите до куп административни услуги директно от компютъра, ще са по-евтини от издаването на лична карта.

Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при отварянето на офертите на поредната обществена поръчка за въвеждане на е-правителство в България с многомилионен бюджет. Сега издаването на лична карта струва 18 лева за лица между 18 и 58 години.

Първите карти с електронни ЕГН трябва да са готови през пролетта на 2013 г. Според Борисов вече се водят разговори с МВР електронната идентификация да се добави към документите за самоличност, но все още реален резултат в тази посока няма. Все пак зам.-министърът се надявал до 3-4 години модулът да стане част от новите лични карти. Това обаче означава да се проведат на ново търгове, както и харченето на допълнителни милиони за същото, за което сега са отпуснати 12 милиона лева по оперативна програма “Административен капацитет” и държавния бюджет.

Общо четиринадесет фирми и консорциуми подадоха документи за участие в обществената поръчка с респектиращата формулировка “Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”.

Повечето от играчите за апетитната хапка са добре известни и вече са усвоявали държавни пари по различни проекти - “Инфрасофт интернешънъл” АД, “Комсофт” ООД, “Атос Ай Ти Солюшънс енд Сървисис” ЕООД, “Сирма Солюшънс” АД, Консорциум “ИТА груп контрая” ДЗЗД, Ай Би Ес Бул Ес Ай, “Стемо” ООД, “Сиела Норма” АД, Обединение SBD, Обединение “Декарт - Лафит” ДЗЗД, “Матерна България”, “Борика - Банксервиз” АД, Консорциум “Е-демокрация 2012” АД и “Телелинк” ЕАД.

Поръчката е разделена на 8 лота и една фирма може да спечели само по едно парче от проекта. За четири от обособените части има само по един кандидат.