Икономиката, медицината или равнопоставеността ще надделеят при дебатите в парламента по промените в Закона за здравето, с които най-вероятно ще се върне старият режим за пушене на закрито със зони за пушачи и непушачи? Отговор на този въпрос търсим от Емил Димитров от ГЕРБ. Той е от депутатите от мнозинството, които не крият позицията си срещу тоталната забрана за пушене на закрито, която беше въведена у нас от 1 юни. Според него внесените от независимите избраници изменения ще бъдат подкрепени на първо четене в пленарната зала. Те са за по-либерален режим на пушене и това ще се случи според Димитров, защото сегашното положение дискриминирало пушачите и обричало на фалит ресторантьорския бранш. Димитров смята още, че първото гласуване трябва да бъде факт до коледната ваканция на депутатите, а на второ четене поправките могат да бъдат обсъдени и в началото на идната година. Между двете четения той и колегите му ще внесат и още предложения за допълнителни корекции в текста. Eто какво каза Емил Димитров пред Дарик:

Г-н Димитров, вие никога не сте крили, че сте за отмяна на забраната за пушене на закрито. Смятате ли, че при подновяването на дискусията в парламента по промените в Закона за здравето ще се стигне до връщане на старото положение със зоните за пушачи и непушачи в заведенията?

Значи, искам да бъдем по-прецизни в изказа. Аз винаги съм бил за равни права на непушачи и пушачи. И презумпцията и на предишния закон беше да се защитят правата на непушачите. Затова бяхме заложили минимум 50 процента от площта на заведенията да бъде за непушачи с вентилация в двете части, а малките заведения да избират дали да бъдат за пушачи или непушачи, тоест първо презумпцията е запазване здравето на непушачите. Разбира се, винаги съм считал и съм казвал моето мнение, че пълната забрана е крайна мярка. Тогава просто премиерът се опита да се погрижи за здравето на нацията, но така или иначе имаме тежка криза, която удря малкия и средния бизнес, имаме нормално недоволство от пушачите, които не са втора категория хора, за да излизат навън на студа, и трябва да отидем към някакво по-логично решение.

Тоест ще се върне ли старото положение със зоните, или ще бъде ли то пак 50 на 50?

Значи, тук казвам моето лично мнение. Там, където разделението е направено, както беше по закон - с вентилация, защитени еднакво непушачи и пушачи, е редно да може да се пуши. В малките заведения, нали, нормално е, които изберат да са непушачи, да не се пуши, а в останалите или да обособят някакви малки помещения за пушене със съответната вентилация, разбира се, или там да се пуши след 22 часа.

В малките под 70 квадрата.

Да, под 70 квадрата. Категорично искам да кажа, че, както и преди заложихме да не може да се влиза деца под 18 години там, където се пуши, сега също ще настояваме да остане в закона. Пълнолетен, който е решил да се трови, да може да има своето място в заведението, както и този, който не иска да пуши, да се храни при чист въздух.

А какво да е зонирането като процентно отношение? Да остане ли 50 на 50 в началото?

Вижте сега, понеже браншът вложи много пари в това зониране, тези, които бяха изрядни към закона и коректни, може би трябва да им се даде един гратисен период, примерно още една година, в която да е 50 на 50, и след това да го свият примерно до 30 процента. Нали, казвам мое лично мнение и казвам варианти, те ще се обсъждат в парламента, както и в нашата група, така и с колегите от другите партии.

Но принципно очаквате на първо четене да се приеме предложението на независимите депутати, които внесоха такава поправка за Закона за здравето, за връщане на старото положение?

Лично аз очаквам да се приеме на първо четене. . . с условие, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени, които, първо, максимално ще защитят непушещите и съответно ще защитят бранша от верижни фалити.

А в баровете изцяло да е свободно за тютюнев дим?

Не, не бих го коментирал. . . Към момента там е може би най-деликатният момент, защото вярно е, че там хората ходят за удоволствие, но пък е вярно, че там има непушачи, които не са длъжни да дишат тютюнев дим. И моето предложение ще. . . е в баровете, колкото и да е неудобно, пак да има разделения или обособени помещения за пушене. . .

За работното място ще се върне ли старият режим с обособеното помещение в рамките на сградата, в която се работи?

Всичко, всичко подлежи на обсъждане. Би трябвало в големи. . . (пропадане на тел.връзка - бел.ред.). . . да се обособи някаква стая или някакво помещение с нужната вентилация, където. . . хората да не слизат примерно по 10 етажа, да губят работно време и да пушат на студено. Мисля, че е логично. . .

До Нова година ще минат ли на първо четене тези изменения, или даже и да се стигне до предложение, или по-скоро. . .

Доколкото знам, е насрочена комисия за този четвъртък, което означава, че е напълно възможно в следващата седмица да бъде. . . на първо четене. Надали ще успеем да минем и второ четене до Нова година. Но след като нещата са тръгнали в една коректна посока, мисля, че няма да е проблем, ако се гласува второто четене и след Нова година.

В началото на 2013-а?

Да. Нали, ще помоля колегите това да се случи до Нова година, за да има яснота, да може хората нормално да си изкарат новогодишните празници. Но и да не се случи, не е фатално. . .

Вие ще си направите тези предложения, лични, между двете четения, за които говорите?

Да, ние ще обсъдим с колегите и ще. . .

Очаквате групата да подкрепи. . .

Да, аз съм говорил с много колеги от групата и доста сходни са ни мненията.

Защото има и колеги, ваши, от групата от здравна комисия, които са за оставането на пълната забрана?

Съвсем нормално е министърът на здравеопазването и колегите от здравната комисия, които в болшинството си са медици, да искат да остане пълната забрана. Но в края на краищата ние сме държава от нормални хора, от много браншове, хора, които си имат своите пороци, нали, имам предвид тютюнопушенето, и е нормално всички хора да се чувстват еднакво уютно в държавата. . .

Тоест икономиката ще надвие медицината в конкретния случай?

Не, не, тук не е само икономиката. Тук, и винаги съм го казвал, тук е правото на всеки да бъде равнопоставен. В конституцията пише, че никой не може да бъде дискриминиран по пол, раса, по етническа принадлежност или какъвто и да е друг принцип. Пушачът не е второ качество човек.

Смятате, че сегашното положение е дискриминация спрямо пушачите?

Разбира се.