Има интерес за покупката на собствеността на Енел в България, съобщи в Лондон главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания Фулвио Конти. У нас Енел е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Марица Изток 3” от 2003 година насам.

Енел планира да продаде ТЕЦ „Марица” изток 3, потвърди в отговор на въпрос на Дарик Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на италианската компания. Причината да искаме да продадем централата не е, защото сме недоволни, напротив, заяви Конти. Въпросът е, че ние имаме един единствен актив в България и не успяхме да го интегрираме на пазара във вашата страна.

Заради финансовата криза и натрупани чисти дългове от над 50 милиарда евро италианският енергиен гигант Eнел може да излезе от българския пазар, като продаде 73 процентния си дял в Тец Марица Изток 3 край Гълъбово. Фулвио Конти подчерта, че има проявен конкретен интерес за централата от страна на други компании и допълни, че Енел обмисля предложенията.

Освен топлоелектрическата централа италианската компания е собственик на седем ветрогенератора по три мегавата в района на Камен бряг.

Ръководството на Енел е в Лондон, за да представи финансовите си резултати за миналата година и бизнес плана си за следващите 5 години. През 2009-та приходите на Енел са се увеличили с 4.7% прямо предходната 2008-ма до 64 милиарда евро. Чистата печалба на групата за миналата година е близо 5 милиарда и 500 хиляди евро. Натрупания дълг на енергийният гигант обаче надхвърля 50 милиарда евро.

Намеренията на италианския енергиен гигант е да намали дълговете си с около 5 милиарда евро до края на следващата година. За следващите 5 години групата ще отдели 1 милиард евро за иновации и подобряване качеството на живот в районите, които оперира.

За в бъдеще Енел ще залага иключително на инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Компанията ще развива бизнеса в Испания и Португалия чрез дъщерната си фирма за производство на зелена енергия – Enel green power и придобитата през миналата година испанска енергийна компания Ендеса.