Заради намаления износ на ток и по-ниското потребление в страната се е наложило топлоцентралите да работят на минимум. Това стана ясно на извънреден брифинг в Електроенергийния системен оператор.

Оттам обясниха, че основна причина за намаления износ е, че все повече държави разчитат на собствена енергия заради възобновяемите източници. В същото време у нас те също са увеличили делът си и тъй като има задължение за тяхното изкупуване, се налага намаляване на мощностите на топлоцентралите и водноелектрическите централи.

На въпроса има ли възможност за фалити на централи заради създалата се ситуация и очертаващото се ниско потребление в следващите месеци, зам.-енергийният министър Евгения Харитонова беше категорична.

„По принцип това нещо не трябва да бъде допуснато в никакъв случай и като го казвам, го казвам за всички централи. В същото време колегите наистина трябва да направят един хубав баланс - централите и мястото им в енергийната система, защото много хора казват, примерно миньорите казват: „Пускайте ТЕЦ "Варна"!", защото те горят вносни въглища. Но ТЕЦ "Варна" е необходима централа горе в региона. Дали ще се казва ТЕЦ "Варна" или нещо друго, то там е необходим. ТЕЦ "Бобовдол" е необходима централа в този регион. Така че не може да се каже, че трябва да се допусне централите да фалират в никакъв случай", каза заместник-енергийният министър.

Харитонова потвърди, че се обмисля създаването на фонд, чрез който да се намали тежестта на зелената добавка в сметките за ток.

Енергийната система е пред неуправляемост, това заяви по-рано пред Дарик Митю Христозов от Енергийния системен оператор. По думите му заради вятърните и слънчевите централи стандартните източници от топлоелектрическите централи или са спрени, или са ограничени до минимум производство заради ниската консумация на ток от тях:

„На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия. Не само „Марица Изток" 2, а и „Марица Изток" 3, „Марица Изток" 1, Варна е спряна изцяло, Димитровград е спрян изцяло, Бобов дол е на минимален товар. Всички, без „Козлодуй" и слънчевите централи".

В момента в системата е основно токът от АЕЦ „Козлодуй" и от възобновяемите централи.

По думите на Христозов не е стандартно за този период от годината да има толкова ниско потребление на ток: „Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи. В момента системата е пред неуправляемост".

Митю Христозов не се нае да коментира как това ще се отрази върху сметките за ток. Електричеството от ТЕЦ „Марица Изток" 2, чието производство също е ограничено, е с една от най-ниските цени в страната.