Днес се очаква да стане ясно склонна ли е Русия да намали цената на доставяния природен газ от Газпром към България.

Представители на Булгаргаз и енергийното министерство ще обсъдят в Москва детайли около подписването на новите газови договори с Газпром и проектите  Южен Поток и АЕЦ Белене. 

След като във вторник руският вицепремиер Виктор Зубков се изненада от скъпия природен газ за българските потребители, руската страна пое ангажимежт пред българския премиер Борисов днес да представи разчети на каква цена газпром продава горивото към България. От своя страна Бойко Борисов се закани да изпрати ДАНС в газоразпределителните дружества, ако се окаже че има драстични разлики в цената на входа от Русия и крайната цена за българските потребители.

След вчерашните българо-руски преговори стана ясно, че в новите договори за доставка може да бъде отразено намаление в цената на синьото гориво за България.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов ще обсъжда днес в руската столица именно параметрите на новите газови договори.

Преди два дни в София двете страни се разбраха да има окончателна яснота за строежа на АЕЦ Белене през септември, когато България ще трябва да плати 280 милиона евро за първия реактор на руската Атомстройекспорт. Финасовият мниистър Симеон Дянков обаче обяви, че държавата няма пари да плати тази сума и споразумението с Русия трябва да бъде променено.