Все още не е финализирана сделката по прехвърляне на активи от германската компания E.ON на чешката Energo-Pro. Тя бе обявена в началото на месеца и засяга хиляди абонати в Североизточна България. Новият оператор на електроразпределителната мрежа в тази част на страната се ангажира, че клиентите няма да усетят промяната и качеството на доставяните услуги ще се запази на сегашното му ниво. За да се подобрява обаче ще бъде нужно да се разреши на дружествата в сектора да генерират по-големи печалби, тъй като именно от тях се заделят средства за инвестиции в мрежата. Това каза в интервю за DariklFinance.bg Иржи Крушина, член на Борда на директорите на Енерго-Про.

Какви са стратегическите проекти на Енерго-Про за България? Какви са целите, които сте си поставили, и какъв срок сте си дали, за да ги изпълните?

Всички наши реализирани проекти се оценяват в съответствие с дългосрочни стратегически решения. Както се вижда от историята на нашата компания, ние се фокусираме върху управлението на производствени съоръжения и дистрибуторски мрежи в страните, където работим.

Какво породи интереса ви към електроразпределителните дейности в България? Какъв е потенциалът, който видяхте в тях?

Ние сме в България повече от 10 години и сме много добре запознати със ситуацията в сферата на енергетиката в страната. Разпределението на електроенергия е стабилен бизнес, който изисква постоянство и дългосрочно планиране.

Не ви ли притеснява регулаторният натиск върху дейността на електроразпределителните дружества?
 
През последните 10 години в страните – членки на ЕС, бяха извършени важни промени в енергийния сектор. Позицията на участниците е една и съща във всички страни. Задачата на разпределителната система е да разпределя електричество на дадена територия и да отговаря на нуждите на всички клиенти. Ролята на регулатора е много важна, защото той наблюдава дали са защитени интересите на всички участници.

През последните 3 години не само E.ON, но и другите дружества в сектора отчитаха спадове на печалбите. Смятате ли, че е възможно да обърнете тази тенденция от дейността си тук?

От дългосрочна гледна точка е важно да се промени тенденцията разпределителните предприятия да не генерират достатъчно печалба, защото основната част от тази печалба се използва за реконструкция на мрежата и нейното подобряване, за да задоволи нуждите на клиентите.

Какво ще запазите и какво ще промените в работата на електроразпределителното дружество, което купихте?

Ние не считаме, че е уместно да коментираме подобни стъпки, докато не поемем компанията. Най-важната ни задача е да стартираме управлението на дружеството по такъв начин, че смяната на собствеността да не се отрази на клиентите.

Какъв е размерът на инвестициите, които ще направите в дружеството? Ще запазите ли броя на персонала? Ще въведете ли някакви нови услуги за потребителите?

Инвестиции, персонал и нови услуги ... това са въпроси, които ще решим след поемането на компанията, и на този етап не са  предмет на обсъждане. 
    
Ще въведете ли такса електромер? Мислите ли за монтиране на по-модерни измервателни уреди и колко често ще ги отчитате и изисквате плащане на сметките?

На този етап не бих могъл да ви дам отговор.

Имате ли намерение да играете за покупка на миноритарните дялове от E.ON, които ще бъдат предложени на борсата в следващите седмици?

Миноритарните дялове не са предмет на договора ни с Е.ОН и не смятаме, че е уместно да се коментира тази тема.

А имате ли интерес от участие в приватизацията на други ЕРП-та?

Ние принципно не правим изявления за нашите бизнес планове, докато сделката, по която работим, все още е в процес на финализиране.

Имате ли информация за това дали и другите собственици на ЕРП-та в България обмислят оттегляне от пазара? А водили ли сте преговори с ЧЕЗ или EVN за покупка на техния бизнес в България?

Ние се фокусираме върху закупуването на акциите на E. ON и не преговаряме с CEZ или EVN за възможността за закупуване на техните компании.

Някои икономисти и политици изтълкуваха напускането на германците от E.ON като сигнал, че те са се отказали да се борят с държавната машина в България. Вие защо сте оптимисти, че ще се справите?
 
Не можем да коментираме решенията на предишния собственик – всяка компания има своя собствена политика за бизнеса и без детайлно познаване на процеса на вземане на решения не е редно да се спекулира относно причините, поради които предишният собственик е решил да продаде своя дял.

Преди фактическото финализиране на сделката по покупка на българските дружества на E.ON ще бъдете проверени за произхода на парите, с които ще платите сделката. Откъде идват те?
 
Не можем да коментираме финансирането на нашата сделка до нейното приключване.

Имате ли някакви взаимоотношения с инвеститори от Русия?
 
Ние нямаме каквато и да е връзка или контакт с руски инвеститори.

След като настъпите и в електроразпределението, чешките компании ще формирате сериозен блок в българската енергетика. Надявате ли се, че по този начин ще можете по-успешно да отстоявате интересите си пред регулаторните власти?

Не е логично нашето стъпване на електроразпределителния пазар да се свързва с бизнеса на компанията ЧЕЗ. Енерго-Про е изцяло частна компания, а както знаете, част от компанията ЧЕЗ е държавна собственост.

В България вече имате 103 MW генериращи мощности. Сега, когато слагате ръка и на разпределението, се позиционирате в два от най-важните сегменти по вертикалата, по която работи този сектор. Очаквате ли, че това ще ви даде предимство пред други играчи на енергийния пазар в страната?

103 MW инсталирана мощност не са предимство в доставките за едно електроразпределително предприятие.

Дружеството има лиценз за търговия с електрическа енергия. Може ли да ни кажете колко клиенти имате вече, участвали ли сте в търговете за капацитети за износ на ток и какви са плановете ви за развитие в това отношение?

Ние сме активен участник в свободния пазар на електроенергия в България. Нашата цел е да установим Енерго-Про като надежден дългосрочен партньор на клиентите в този пазар.

***

Иржи Крушина, основател и член на Борда на директорите на Енерго-Про. Роден е през 1959 година. След като завършва езикова гимназия, той следва в Юридическия факултет на Ян Еванджелиста Пуркиние в Бърно до 1984 г. Взeма изпита за провоспособност, работи като юрист и става част от адвокатската колегия. От 1990 г. той е частен адвокат, специализирал в търговско право. През 1994 г. започва да работи основно в областта на енергетиката. Избран е за заместник-председател на Асоциацията за използване на възобновяеми енергийни източници. Участва в изготвянето на ново законодателство в областта на енергетиката и управлението на водните ресурси.