В БФБ-София АД е постъпила информация от Енергони АД-София, че изпълнителният директор на дружеството провежда поредица от разговори с цел набавяне на нужните средства за неговото функциониране.

Към настоящия момент поставеният краен срок пред него е 09.04.2015 г. При невъзможност да се намерят нужните средства изпълнителният директор би трябвало да пристъпи към обявяване дружеството в неплатежоспособност.

В Търговския регистър Енергони АД е вписано с капитал в размер на 547 563 000 лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв.

При учредяване на дружеството през 2008 година капиталът бе в размер на 50 хил. лв., като в последствие бе увеличен на 250 хил. лв.

Енергони АД се листна на БФБ на 4 юни 2009 г., от гръцките инвеститори, основали компанията.

Дружеството излезе на пазара с три лиценза от българските власти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, включително два вятърни парка, всеки с 200 мегавата мощност и 120 мегаватов соларен парк, които представляваха неговите реални активи. Нито един от тях все още не е реализиран.

За кратко Енергони АД беше най-скъпата компания в България, след като на 27 май 2011 г., Роял Фънд придоби 8.04 % от акциите ѝ на цена от 258 192 000 лева или 5.868 лева за лот. Сделката даде повод за съмнения от страна Комисията за финансов надзор, че фирмата се използва за "пране на пари".

Ръководството на БФБ се опита да изключи дружеството от регулирания пазар, но от компанията обжалваха и спечелиха във Върховния административен съд.