Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" ще бъдат глобявани от декември т.г. с по 10 000 лв. всяка седмица, ако не освободят част от клиентите си.

Глобата ще бъде наложена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи Еленко Божков, член на комисията, който в петък ръководеше заседанието.

По думите му още другата седмица ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" трябва да се регистрират в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и ако не го направят, ДКЕВР ще ги санкционира.

От своя страна дружествата скочиха срещу експертите на регулатора, като ги обвиниха, че бавят новите им лицензии, тоест правилата, по които трябва да действат в условия на свободен пазар.

Задачата на електроразпределителните компании е да бъдат балансьори, тоест да направят групи от потребители, които не могат сами да се оправят на свободния пазар, и срещу заплащане да им помагат да получават ток.

ДКЕВР постанови, че от юли 2012 г. потребителите на ток, които са присъединени на средно напрежение (повечето малки производствени дружества), могат да не купуват ток по регулирани цени като битовите потребители, а сами да си търсят доставчици. По план това трябваше да се случи най-късно до юли т.г.

После срокът беше отложен за октомври, но въвеждането на свободен пазар пак закъснява. Междувременно Брюксел започна наказателна процедура срещу България именно по тази причина - че потребителите на ток не могат свободно да избират доставчика си на ток.

От ЧЕЗ и ЕВН, които доставят ток в Западна и в Южна България, отказаха да съобщят за каква част от клиентите им трябва да излязат на свободния пазар и колко ще останат при тях, като се аргументираха с търговска тайна.

От "Енерго про", които работят в Североизточна България, казаха, че 1300 от потребителите им ще имат правото да купуват ток от свободния пазар, като голяма част от тях ще продължат да бъдат техни клиенти. Те ще сключат договори за доставката на ток по фиксирани цени за една година.

От Българската фотоволтаична асоциация също разкритикуваха липсата на свободен пазар у нас и дадоха за пример доклад на ЕБВР, в който страната е критикувана именно заради липсата на избор.