Министерството на финансите на Турция ще завърши до края на годината техническата работа за издаване на "златни облигации и сертификати за лизинг, основаващи се на злато", опитвайки се да привлече тонове злато изпод "възглавницата" в икономиката, каза вицепремиерът Мехмет Шимшек.

Министерството на финансите отдавна работи по няколко проекта в опит да разнообрази финансовите пазари на Турция, посочи Шимшек, цитиран от Анадолската агенция.

Ниските лихви карат българите да купуват злато

Русия трупа злато, а рублата падна

"Изпълнихме техническите работи за издаването на нови финансови инструменти, които ще ни позволят да привлечем много тонове злато изпод дюшеците в икономиката. Правната рамка скоро ще бъде финализирана. Ние ще предложим тези инструменти на пазара през тази година", добави той.

Управляващите в Турция, водени от президента Реджеп Ердоган, търсят начини да стабилизират лирата и икономиката след опита за преврат от миналата година и ответните действия, дали пълна власт на държавния глава над страната.

В турското общество златото е популярно средство за спестяване, като е свързано и с различни обичаи, например е прието да се подаряват златни гривни на булката в деня на сватбата.

Средно със 181 тона годишно през последните 10 години Турция е четвъртият по големина пазар на злато в света, което представлява около 6% от световното потребителско търсене, според доклад на Световния съвет за злато (WGC) от 2015 г.

WGC изчислява, че турските домакинства са натрупали най-малко 3 500 тона злато "под възглавницата", на стойност над 140 милиарда долара. Според турски експерти този обем може да достигне 5 000 тона до 2017 г.

Шимшек заяви, че златните облигации, които са популярни в Южна Африка и Индия, са преработени така, че да посрещнат нуждите на турските потребители.