Ръстът в икономиката в Еврозоната е със значително по-бавен темп от очакваното възстановяване, като според Пролетната прогноза за Еврозоната (EEF) на Ernst&Young очакването е БВП да се увеличи с едва 1.5% тази година и с 1.7% през 2012 г.

Прогнозата за България

Независимо от системата си, в която действа валутен съвет, и стабилната финансова политика, през 2009 г. България претърпя сериозна рецесия, при която БВП спадна с 5%. След по-нататъшния рязък спад през първото тримесечие на 2010 г., през останалата част на миналата година БВП се съвзе - с тримесечен ръст от 1.7%, който беше обявен през четвъртото тримесечие - тъй като силната немска икономика спомогна за повишаването на активността и увеличението на износа. Независимо от силния край на годината, обаче, БВП нарасна с едва 0.3% за цялата 2010 г.

Неувереното възстановяване през миналата година се дължеше почти изцяло на износ, с известен сигнал за начало на съвземане на инвестициите в отговор на повишеното външно търсене.

Но движещата сила на възстановяването сега започна да се измества към местно търсене, което подобрява перспективите за 2011 г. И инвестициите, и потреблението се увеличиха сериозно през последните месеци на 2010 г, сочи анализът, цитиран от profit.bg.

Вътрешното търсене осигури положителен принос за растежа през четвъртото тримесечие за първи път от две години. Въпреки че това увеличение вероятно ще съдържа значителен елемент на корекция след предишните огромни спадове, все пак това е окуражаващо, особено що се отнася до разходите на домакинствата, тъй като в края на годината дори големите покупки нараснаха.

Но доверието на потребителите остава на ниско ниво и имайки предвид нивата на безработица, които са твърде високи до почти 10%, и инфлацията, която се очаква да остане на нива около 4.5%, като по този начин се ощетяват реалните доходи, разходите на домакинствата ще се възстановяват бавно.

От Ernst&Young прогнозират растеж на потреблението в частния сектор от едва 1.3% през тази година, след намалението от 4% или повече през последните две години.

Имайки предвид очакванията за по-бавен растеж в Еврозоната, тласъкът на растежа от износа в известна степен ще бъде заличен през тази година. Експертите прогнозират растеж от 3.3% през 2011 г., предшестващ по-сериозното увеличение до приблизително 4.5% през 2012 г.

Прогноза им за 2012 г. е по-ниска в сравнение с предишната, тъй като фискалната политика се заздравява по-бързо от очакваното - бюджетния дефицит през 2010 г. е 3.9% от БВП, доста под официално определената цел от 4.6% и сега правителството е достатъчно уверено в силата на икономиката, за да се опита да намали дефицита през тази година до 2.5%.

EEF прогнозира, че цените на петрола постепенно ще спаднат от сегашните нива от около 110-115 щ.д./ барел до 95 щ.д./барел в края на 2011 г. Цените на петрола обаче си остават най-сериозните рискове.