* допълнен вариант

16:55 часа българско време

Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната, отхвърли днес идеята за "общовалидна програма за съживяване" в Европа въпреки рисковете от рецесия, предадоха световните агенции. По думите му такъв вариант е бил изключен от самото начало.

Според Юнкер, който е финансов министър и премиер на Люксембург, прилагането на план за съживяване на европейско равнище би означавало твърде автоматично някои страни да спрат да прилагат свещените правила на европейския Пакт за стабилност, който предвижда ограничения, които не могат да се преминават, когато става дума за дефицита и дълга.

Кой би платил такъв план, кой има парите?, попита риторчино Юнкер. Председателят на Еврогрупата припомни в изказването си след края на срещата на високо равнище на ЕС, че преживяното най-вече през 70-те години е оставило горчиви спомени. Навсякъде в Европа обявихме програми за съживяване, а какви са резултатите? Нарастване на безработицата, увеличаване на държавния дълг, на дефицитите. Защо трябва да бъдат повтаряни едни и същи грешки!?", подчерта Юнкер.

Лидерите на 27-те се споразумяха да поискат от Комисията да обмисли какви стъпки може да направи тя, за да подкрепи растежа и заетостта в Европа, като постави ударение най-вече върху европейската промишленост и особено върху автомобилостроенето.

Френският президент Никола Саркози пък съобщи, че преди края на годината ще обяви инициативи за координиране на икономическата политика на 27-те страни от ЕС, допълвайки, че е необходимо да бъде продължен добродетелният кръг, започнат при противопоставянето на финансовата криза.

11:17 часа българско време

Европейските лидери ще призоват към активни действия за борба със забавянето на търсенето и инвестициите, както и за подкрепа на промишлеността на фона на най-тежката финансова криза от 80-те години. Това съдържа проектодекларацията от срещата на върха на  27-те от ЕС в Брюксел. 

Според документа ЕС за първи път ще призове за създаване на координирана система за финансов надзор на европейско равнище и на кризисен център, който да съдейства при регулирането на финансовите сътресения. Лидерите на ЕС ще отправят призив към колегите си от цял свят да реформират финансовата система на среща на върха, която френския президент Никола Саркози предложи с цел да бъдат преобразувани световните финансови структури.

Европейският съвет призовава Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, да направи съответните предложения според изработената рамка до края на 2008 година. В проектодекларацията ръководителите на държавите от ЕС подвърждават крайния срок за съгласуване на амбициозните планове за борба с климатичните промени, но поемат ангажимента да намалят предвидените за изпълнението им разходи поради тежките последици на световната финансова криза върху европейската икономика.

27-те страни членки на ЕС одобряват плана за подпомагане на финансовия сектор, обявен в неделя от страните от Еврозоната. Това съобщи снощи френският президент Никола Саркози след края на първия ден от срещата на върха на ЕС, предадоха световните агенции. Засега единствено Чехия има резерви по плана.

Документът предвижда рекапитализация на кредитните институции и гаранция върху междубанковите заеми до края на следващата година и е на стойност 2 трилиона евро.

Днес 27-те обсъждат в Брюксел текст с предложения за излизане от финансовата криза, чиито автор е Франция в качеството й на ротационен председател на Съюза. След внасянето на някои промени в текста, той ще бъде одобрен от лидерите на ЕС.

По думите на Саркози всички европейски държави искат да се организира световна среща на върха, посветена на финансовата криза. Френският президент смята, че тя трябва да се състои в най-скоро време. Президентът на Франция допълни, че в събота, когато ще посети САЩ заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, той ще отправи призива на ЕС за световната среща на върха пред американския президент Джордж Буш. Според Саркози ноември е най-подходящият период за световната среща на върха.

По време на визитата си в САЩ Саркози и Барозу ще говорят с Буш за финансовата криза, припомнят агенциите.