Ръководителите на Европейския съюз ще поискат от Европейската комисия "да разгледа надеждността на данъчните мерки", включително френското предложение, което е силно оспорвано, за определяне на таван за данъка добавена стойност (ДДС), чиято цел е да се смекчат последиците от значителното поскъпване на петрола, предаде БТА.

"Европейският съвет призова Комисията да разгледа надеждността на данъчните мерки, целящи да ограничат въздействията от силното поскъпване на петрола, и да представи доклад преди Европейския съвет през октомври", се посочва в проектозаключителния документ на приключващата днес среща на високо равнище, който трябва да бъде гласуван от европейските ръководители.

Това изречение бе прибавено към първия вариант на текста, съставен преди срещата. Френският президент Никола Саркози, чиято страна поема председателството на ЕС от 1 юли, изрази задоволството си снощи за това развитие, отбелязвайки: "Удовлетворен към, че нещата напредват и не ми се казва "махнете се, това няма нищо общо"".

Европейските ръководители, събрали се на среща от вчера в Брюксел, все пак дадоха израз на разногласията си по начините да се смекчат последиците от силното поскъпване на петрола и посрещнаха повече от хладно предложението на Франция да се определи таван за ДДС за горивата.