ЕС може да облекчи целите за бюджетния дефицит на Испания през следващия месец. За това сигнализира еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

 

Длъжностните лица ще вземат решение за подобряване на темпа на бюджетна консолидация в Испания, когато представят оценката си за изпълнението на графика през февруари, каза Рен на пресконференция в Мадрид вчера.


"Ако е налице сериозно влошаване в икономиката, можем да предложим удължаване на корекцията", посочи Рен. "Същото направихме и миналата година".

 

Сривът на испанската икономика се влоши през последните три месеца на миналата година, под натиска на свиването на публичните разходи, налагано от ЕС. През 2012 - първата година на Мариано Рахой като премиер на страната, бяха загубени 850 000 работни места.

 

При това Испания ще трябва да ускори прилагането на мерките за бюджетни икономии, ако иска да изпълни заложените цели за дефицит в срок, според анализ на испанската централна банка.

 

Правителството почти сигурно не е успяло да изпълни целта да свие дупката в хазната до 6.3% от брутния вътрешен продукт на страната през 2012 г. А за тази година е заложен дефицит от 4.5%. БВП

 

"Важно е, че е налице подходяща смесица от съкращения на разходите и увеличаване на данъците", каза Рен. "Реформата на пазара на труда е от ключово значение", добави той.

 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък директно призова ЕС да приеме бюджет, целящ ускорено икономическо развитие по време на посещението си в Испания

Според Шулц това е единственият начин да бъдат спасени бедните от "катастрофалните неравенства, предизвикани от икономическата криза".

"Социалното неравенство в Европа в момента е катастрофално. Европейският парламент няма да приеме бюджет, който не е съобразен с политиката за растеж", подчерта Шулц.

Икономическите проблеми на Испания и най-вече рекордно високата безработица тревожат европейските политици. Испанката икономика е четвърта по големина в еврозоната и без нейното възстановяване и възстановяването на валутния съюз е невъзможно.