Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разкри, че ЕС ще даде на Украйна 11 млрд. евро през следващите две години. 

По думите му, този финансов пакет има цена, но това е цена, която украинското правителство вече е готово да плати. 

Парите от Европейския съюз ще допълнят средствата, които ще предостави Международният валутен фонд. В Замяна Украйна ще трябва да извърши сериозни икономически и политически реформи, които в крайна сметка ще подготвят страната за присъединяване към ЕС. 

Барозу даде подробна разбивка за какво ще бъдат предоставени средствата, с изключение на 610-те млн. евро спешна макрофинансова помощ, която вече беше отпусната на Киев. 

За стабилизиране на финансовото състояние на страната са предвидени още 1 млрд. евро. Освен това с 1.4 млрд. евро ЕС ще подпомогне украинския бюджет. За инвестиции в икономиката Европейската инвестиционна банка отпуска 3 млрд. евро, а Европейската банка за възстановяване и развитие, 5 млрд. евро. 

“Събитията от последните дни шокираха всички ни и ни напомнят, че принципите, които почитаме, като мира, не могат да се приемат за даденост. Нашето послание е, че народът на Украйна трябва сам да решава собственото си бъдеще. Свободата и сигурността на украинците трябва да бъдат гарантирани”, заяви Барозу и допълни, че не очаква някой да се противопостави на разполагането на международни наблюдатели в Украйна.