Европейският съюз се съгласи по принцип на по-строги правила за наблюдение на банките и за създаване на регионални регулаторни органи за предпазване от нова световна икономическа криза, съобщиха източници от председателството на ЕС.

Източниците заявиха, че ръководителите на 27-те са постигнали споразумение на срещата на върха в Брюксел един ден след като американският президент Барак Обама оповести окачествената като с най-широк обхват реформа на американското финансово наблюдение от 30-те на миналия век.

Има споразумение по принцип по въпроса за наблюдението, посочва източник от председателството на ЕС.

Предложенията включват създаването на 3 паневропейски надзорни органа през следващата година, които да гарантират, че държавите въвеждат нови правила за наблюдение и нов Европейски съвет за системен риск, който ще наблюдава надграждането на рисковете в стабилност. Не е ясно дали други лидери на ЕС са споделили британските опасения относно някои аспекти на реформите. Лондон иска да осигури националния си регулатор да запази властта си за управление на сектора на финансови услуги, ключов за британската икономика, и се противопоставя на плановете Европейската централна банка да постоянно да ръководи Европейския съвет за системен риск.

Срещата на върха цели да покаже, че 27-те са поставили икономическата криза под контрол след изборите за Европейски парламент, на които рекордно ниската избирателна активност открои общественото недоволство по повод справянето на ЕС с кризата. БГНЕС