Предложеното от руския президент сътрудничество с противниците на военните му действия в Сирия бе отхвърлено както от Саудитска Арабия, която предупреди Кремъл за опасните последици от подкрепата му за Башар Асад, така и от Европа, която в понеделник отправи най-силната си досега критика за руската намеса в Сирия.

Близо две седмици след като се включи в продължаващата четвърта година война в Сирия, Владимир Путин предприе най-сериозния си ход за спечелване на регионалните противници на Асад. В неделя руският президент се срещна с министъра на отбраната на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, син на саудитския крал, в кулоарите на състезание от "Формула 1", пише MediaPool.bg.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че тези разговори, както и дискусиите със САЩ, са довели до напредък за решаване на конфликта, макар че Москва, Вашингтон и Рияд към момента нямат пълно съгласие.

Саудитски източници, цитирани от Reuters, обаче заявиха, че синът на саудитския крал, който е един от основните архитекти на регионалната политика, е казал на Путин, че интервенцията на Русия ще ескалира войната в Сирия и ща накара въоръжени ислямисти от цял свят да се включат в битката.

Рияд ще продължи да подкрепя противниците на Асад и настоява сирийският лидер, който е съюзник на Путин, да напусне властта, е заявил източникът на Reuters.

В същото време Европейският съюз поиска Русия "незабавно" да прекрати въздушните удари срещу умерената сирийска опозиция и повтори, че трайният мир е невъзможен при управлението на Асад.

Външните министри на ЕС, които в понеделник заседаваха в Люксембург, излязоха с общо изявление, в което се посочва, че "тази военна ескалация рискува да продължи конфликта и да подкопае политическия процес, да задълбочи хуманитарната криза и да засили радикализма".

Освен това европейските външни министри призовават Москва да спре да нарушава въздушното пространство на чужди страни.