Страните от Европейския съюз може да се забавят с решението за удължаване на икономическите санкции срещу Русия.

Очакваше се днес постоянните представители на държавите в съюза без дебати да подпишат единодушното съгласие за продължаване на мерките срещу Москва. Но това не се случи, съобщава AFP.

Според представителството на Италия решението трябва да се вземе следващата седмица на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС. Причината за отлагането са усилията на някои западни страни да получат помощ от Русия в разрешаването на конфликта в Сирия.

Италианските източници на AFP са потвърдили, че Рим настоява за дискусия за санкциите, защото въпросът е важен. Това не означава, че Италия е против, поясняват те.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ изискват на срещата на върха на ЕС на 14 декември санкциите на срещу Русия да продължат "без никакви дискусии".

Икономическите санкции срещу руския банков, петролен и отбранителен сектори бяха въведени от ЕС, след като през юли 2014 пътнически самолет на малайзийските авиолинии беше свален над Източна Украйна. За това бяха обвинени про-руските сепаратисти.

"Сега всичко зависи от италианците, които очакват позицията на премиера си Матео Ренци. Възможно е точката да бъде върната за обсъждане днес или утре, както и да се прехвърли към срещата на външните министри в понеделник", допълва източник на AFP.