Военната операция на Европейския съюз срещу трафикантите на хора в Средиземно море започва днес с патрули на военни кораби в международни води.

Миналият месец Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини обяви, че се очаква да започне втората фаза на операцията EUNAVFOR MED, чиято цел е прекратяване на каналите на трафиканти за прекарване на хора с лодки в Европа.

Първата фаза, която представлява събиране и анализиране на информация за престъпниците, започна през юли.

В момента на разположение има шест кораба край бреговете на Либия – отправна точка за много лодки, натоварени с имигранти. Те са един италиански самолетоносач, френски и британски фрегатен кораб, както и един испански и два германски плавателни съда.

Очаква се до края на октомври в района да пристигнат още три кораба – от Белгия, Словения и Великобритания. Освен плавателните съдове силите на ЕС включват и четири самолета и 1318 души персонал.

Европейският съюз даде зелена светлина за провеждането на операция в международни води през септември, но за сега все още не е позволено на европейските кораби да преследват трафиканти в либийски води.

Корабите ще патрулират в 10 зони край либийските брегове – четири по дългата 12 морски мили граница между либийските и международните води, а останалите ще бъдат в открито море./AFP/