Есенната сеитба в Добруджа закъснява, но няма сериозни основания земеделците да се притесняват, каза пред Дарик радио доц.д-р Николай Ценов - зам.-директор на Добруджанския земеделски институт.

Според оптималния агротехническия срок, до днешния ден есенниците трябваше да бъдат засети. Има обаче изоставане, причинено от метеорологичните условия през септември и октомври.

„До средата на септември земеделците изчакваха валежи, за да направят качествена предсеитбена подготовка и да засеят. Обилните дъждове през октомври пък имаха обратен ефект - многото валежи забавиха процеса. Все още обаче сме в границите на допустимото и ако в следващите 10 дни времето е благоприятно, изоставането в сеитбата ще се компенсира", коментира Ценов.

Той припомни, че през миналата година е имало подобна ситуация. Масово пшеница бе сята през топлия ноември, след оптималния срок и реколтата e била добра. Опасенията на земеделските стопани в момента са дали в следващите десетина дни ще има благоприятно време. Доц.Ценов съветва възможно най-бързо плануваните площи да бъдат засети.

Справка от Областната дирекция „Земеделие" показва, че към момента с пшеница са засети 516 хил.дка, което е приблизително половината от миналогодишните площи. Сеитбата на рапица приключва, засети са 273 хил.дка.

72% от царевицата в региона са прибрани, съобщиха още от дирекция „Земеделие". Произведени са 314 хил.тона зърно. Средният добив от декар е 529 килограма.