Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК) работят на загуба. Това стана ясно на заседание на Парламентарната комисия по икономика и енергетика, на която се изслушват ЕРП-ата за готовността им за зимата, предаде Агенция Фокус.

„В периода до края на октомври ЕСО от основната дейност е със загуба от 47 млн. лв. Въпреки тези финансови резултати дружеството продължава и изпълнява своите задължения”, каза изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Той заяви, че страната притежава достатъчно мощности да покрие вътрешното потребление и да осигури не по-малко от 1000 мегавата за износ.

„Каквото и да направим всички сме в разпореждане на природата, това го доказва реакцията при кризи. Ние полагаме усилия, пък да става каквото ще”, каза Йотов. Той допълни, че при аварийни ситуации работят добре съвместно с ЕРП-ата.

Директорът на НЕК Крум Анастасов не предостави данни колко е загубата на дружеството. Той заяви, че ще предостави на комисията отделен доклад за финансовото състояние.

„НЕК е изпълнила всички изисквания за подготовката за есенно-зимния сезон. НЕК притежава необходимата организация и техника за работа в зимни условия. Всички ремонти по водноелектрическите централи са приключили”, заяви Анастасов.

В ДКЕВР е известено, че НЕК и ЕСО не са с добро финансово състояние, но няма конкретни данни колко са загубите на дружествата. Това каза Стефан Герчев от ДКЕВР на изслушване в Парламентарната комисия по икономика и енергетика.

Депутатът от Коалиция за България Петър Димитров попита ДКЕВР защо ЕСО и НЕК работят на загуба. В навечерието на зимата да са в такава ситуация е повече от тревожно, заяви депутатът. „Има два варианта – вие им определяте цена, която води до загуби или вие им определяте цена, която е добра, но НЕК и ЕСО са некадърни и не умеят да генерират печалба”, заяви Петър Димитров.

Герчев не отговори конкретно какви цени са определили на дружествата. „Обикновено до март месец всички дружества правят прогнозни заявления за цените за следващата година. Към края на юни се разглеждат и анализират тези заявления. На базата на това се определят както разходите, така и цените за предстоящия едногодишен регулаторен период. В този аспект към този момент разходите на дружествата не могат да правят големи отклонения. Дружествата могат да кажат откъде имат преразход”, посочи Герчев.