Електроенергийния системен оператор (ЕСО) се отделя от Националната електрическа компания (НЕК). Това става ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Енергийният регулатор разреши отделянето с решение, взето на 18 декември миналата година. Според него ЕСО получава 35-годишна лицензия за пренос на електрическа енергия. Той ще бъде сертифициран и като независим преносен оператор. 

Отделянето ще стане факт, след като бъде вписано в Търговския регистър. От НЕК към системния оператор ще преминат активи за около 2,1 млрд. лв. Цялото имущество, което се прехвърля, е свързано с дейността пренос на еленергия, посочват от ДКЕВР. Става въпрос за около 300 подстанции и 14 222 км далекопроводи високо напрежение. 

Освен това към ЕСО минават всички недвижими имоти, които са част от електропреносната мрежа или я обслужват, включително административни сгради, земя, открити разпределителни уредби и други. 

Освен придобитите активи, ЕСО става длъжник по всички заеми, отпуснати на НЕК за електропреносната система. За да изпълнява новата си роля, за периода от 2014 г. до 2018 г. ЕСО планира значителни инвестиции, става ясно от решението на ДКЕВР. В него обаче не са упоменати конкретни цифри. Преди да вземе решението си, регулаторът е направил анализ на финансовото състояние на ЕСО. От него става ясно, че през 2012 г. спрямо 2010 г. то се е влошило. На база обща балансова структура обаче ДКЕВР прави извода, че въпреки това то се запазва много добро. /БГНЕС/