България има сериозен проблем с едно от условията за присъединяване към еврозоната – нивото на инфлация в страната. Успехът на кандидатурата й обаче до голяма степен зависи от това как Европейската комисия ще реши казуса на Естония, която също е на опашката за влизане в клуба на общата европейска валута, смята един от анализаторите на банка УниКредит, Дмитри Гуров. „Критериите, на които България отговаря са тези за бюджетния дефицит и за публичния дълг, но не и на изискването за инфлацията.

Инфлацията все още е много по-висока, отколкото средната в трите страни от еврозоната с най-ниски стойности.” Гуров обяснява, че инфлацията в България през миналата година е била с около две на сто над допустимото за влизането в eврозоната.

Съдбата на Естония

Интересното в случая е как Европейската комисия ще подходи към кандидатурата на Естония. Според финансовия експерт от УниКредит балтийската страна вероятно ще кандидатства и ще влезе в еврозоната по-бързо. Решението за нейната кандидатура вероятно ще бъде взето до средата на 2010 година. Дали Естония ще бъде приета в Еврозоната е важно от българска гледна точка, защото инфлацията също е проблем за балтийската страна по пътя й към еврото.

„Причината, поради която има известна неяснота по въпроса, е в това, че средната стойност за трите членки на еврозоната с най-ниска инфлация през 2009 година всъщност беше дефлация. Тоест, имаше отрицателна инфлация от -0,9 на сто", разяснява Гуров и допълва: "Очевидно това е нещо необичайно. Резултатът е, че  Естония не отговаря на условията за членство. Всичко ще зависи от това дали ще бъде решено този аспект да се заобиколи. Или пък ще се вземе средното ниво на инфлацията в еврозоната за един петгодишен период, който да се сравни с нивото на инфлацията в Естония и България в момента.”

България с евро през 2014

Инфлацията е единствената пречка пред българското членство в Еврозоната и според анализатора на австрийската Райфайзен Централбанк, Мартин Щелценедер. Той обаче е оптимист по отношение на стремежа на страната да приеме еврото още през 2013.

С едно уточнение: „Нашите очаквания са за влизане в еврозоната не преди 2014, но както изглежда в момента България би могла да успее да стори това още през 2013 година.” Колегата му Дмитри Гуров от УниКредит също смята 2014 за по-реалистичната дата за въвеждане на еврото в България.