Комисията за регулиране на съобщенията планира да предприеме действия, които да доведат до драстично поевтиняване на цените на мобилните разговори. Това става ясно от приетите пазарни анализи на регулатора, представени в комисията по транспорт и съобщения само месец, след като стана ясно, че Брюксел ни готви глоба заради високите тарифи.

Това ще стане чрез намаляване на таксите, които самите оператори плащат един на друг при разговорите на абонатите им. От началото на следващата година т. нар. „цени на едро” ще бъдат смъкнати до 6.65 стотинки, а от 1 юли догодина трябва да има нова вълна от поевтиняване – до 3 стотинки.

Tова трябва да доведе и до сериозно намаляване на цените за абонатите на мобилните оператори.

Неотдавна изтече информация от Европейската комисия, от която стана ясно, че Брюксел смята да санкционира България, защото отговорните институции тук допускат цените за услугите на мобилните оператори да са толкова високи.

При средна цена от 4.91 евроцента за обаждане в Европа, у нас плащаме средно по 6.64 евроцента. Не може най-бедните в Европа да говорят на най-висока цена, защитават ни евробранителите на потребителските права.

Само ден по-късно от Комисията за регулиране на съобщенията побързаха да отрекат тези факти с успокояващата констатация, че Европейската комисия няма намерение да ни глобява засега.