След края на сесията на Нюйоркската фондова борса вчера най-големият производител на компютърни процесори в света Intel докладва увеличение на приходите с 25%, до 12.8 млрд. долара за първото тримесечие на годината, благодарение на успешното поглъщане на McAfee и бизнеса с безжични мрежи на Infineon.

Двете сливания са прибавили 496 милиона долара към продажбите на компанията. Intel също така отчита двуцифрени ръстове на приходите в повечето си поделения и в повечето страни където оперира.

Поделението за работа с клиенти отчита ръст на приходите със 17%. Приходите на Дата центровете на компанията са нараснали с 32%, приходите на поделението за проектиране на Intel са нараснали със 70%, а продажбите на процесори Atom и чипсет са нараснали с 4% на годишна база, до 370 млн. долара.

Брутната норма на печлаба на Intel обаче е намаляла с 2 процентни пункта, до 61%, докато оперативната печалба на компанията е нараснала през първото тримесечие на годината с 21%, до 4.2 млрд. долара.

Нетната печалба на Intel се е увеличила с 30% на годишна база, до 3.2 млрд. долара или 56 цента на акция.

Финансовите резултати на компанията за първото тримесечие са малко по-добри от очакваното, като от Intel прогнозираха за 2011 г. ръст на печалбата с 20% и брутна норма на печалба от 63%.

Очетът на американската компания оказа силна подкрепа за поскъпване на акциите в технологичния сектор, което е в основата на покачването на фондовите индекси в Азия и ралито на европейските пазари.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!