По нареждане на Електроенергийният системен оператор днес слънчевите и вятърните централи трябваше да ограничат количествата ток, които вкарват в системата, за да не я претоварват. Поставената бариера бе от 40% и важи за времето от 10:00 ч. до 17:00 часа.

 

След като ЕСО вече дава възможност за следене на товарите в реално време, DarikFinance.bg направи засечка, за да види как това ограничение се отразява върху производството на електроенергия в страната.

 

Към 10:00 часа активните фотоволтаични мощности, които вкарваха ток в мрежата, бяха общо 484 MW, а вятърните централи бяха 45 MW. Това прави общо 519 MW генериращи мощности от слънце и вятър към момента на влизане в сила на ограничението или общо 14.25% от всички електроенергийни генериращи мощности, активни в системата към този момент. Към същия час на деня 519 MWh от потребената енергия в системата е произведена от ВЕИ.

 

 

Към 14:00 часа, когато слънцегреенето е най-силно и фотоволтаиците произвеждат най-много ток, производството от тези централи бе от 530 MW генериращи мощности, а активните вятърни централи вкарваха 96 MW или общо 626 MW. Това е 17.3% от общо активните електроенергийни генерационни мощности към този момент.

 

 

Видно, че има повече от 100 MW повече генерация от ВЕИ централи във времето, в което ЕСО е наложило ограничение. Увеличението е обяснимо с по-активното слънцегреене в този момент на деня, а също и с факта, че централите може и да не са достигнали лимита си от 60% произведен ток, който имат право да вкарат в мрежата, изчислен на база инсталирания им капацитет.

 

Напрактика ограничението, което ЕСО поставя, е лимит на количествата ток, които една централа може да вкара в мрежата. Така ако тя може да произведе 100 единици ток, ЕСО й поставя бариера, която в случая е до 60 единици, които тя има право да внесе в мрежата. Така тези скоци в производството, които се засичат във времето, в което е в сила ограничение на производството, са най-вероятно резултат на това, че централите не са достигнали пика си на производство към моментите на засичане. 

 

10:00 часа

 

От 10:00 ч. до 17:00 ч. днес Електроенергийният системен оператор ще ограничи работата на слънчевите и вятърните централи.

 

"Във връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система ще бъде ограничена максималната работна мощност с 40% за производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи и вятърни централи", съобщават от ЕСО.

 

Действието се отнася за всички производители присъединени към преносната и разпределителни мрежи.

 

Подобно изключване на зелените централи се случва за пореден път, като първото масово изключване на мощности, което бе направено публично достояние, бе на 4 април.

 

Към 10:00 часа данните в реално време, които ЕСО предоставя от няколко дни насам, показват, че общия товар от генериращи мощности към момента е 3 593MW, от които в АЕЦ работят 1 307 MW мощности, ТЕЦ-евете са с 9651 MW, ВЕЦ са с товар от 359 MW.

 

Фотоволтаичните централи товарят системата с 496 MW, а вятърните паркове - с 34 MW минути преди да 40% от инсталираните мощности да бъдат изключени от системата.