10 фирми са закупили документация за участие в конкурса за приватизацията на цигарения холдинг „Булгартабак”, съобщиха от Агенцията за приватизацията. В конкурса имат право да участват стратегически и финансови инвеститори, но не и консорциуми. Сред големите компании, които са проявили интерес към дружеството, са „Филип Морис”, „Бритиш Американ табако”, „Джапан Табако Интернешънъл” и “КТ&G Корпорейшън”.

Сред закупилите документация за участие в конкурса за приватизацията на близо 80 на сто от капитала на „Булгартабак” е и пловдивската компания „Кингс Табако”.

Условието за участие на стратегическите инвеститори е да бъдат по-големи от „Булгартабак”, а за финансовите – да имат поне 30 млн. евро собствен капитал.  Още при обявяването на критериите за участие в конкурса бе съобщено, че няма стратегически български инвеститор, който да може да участва в конкурса.   Българските компании обаче могат да участват като финансови инвеститори.

Конкурсна документация са закупили още Сайънс капитал Мениджмънт, САЩ, австрийските дружества Си Би Фемили Офис Сървис и БТ Инвест, както и българските акционерни дружества “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” и „Камбуров и съдружници”.

Купувачът на „Булгартабак” задължително трябва да запази дейността на компанията и средносписъчния й състав.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!