Европейската Централна Банка (ЕЦБ) ще повиши основния лихвен процент с 25 базисни точки на 7 април, което може да бъде последвано от повишение до 2% до края на годината.

Такова е очакването на Валентин Хофщетер, анализатор в Райфайзен Банк Интернешънъл.

Хофщетер изхожда от предположението, че лесният достъп до ликвидност от Централната банка ще продължи и през второто тримесечие, но може значително да намалее през втората половина на годината.

В същото време, настоящият основен лихвен процент, определен от Федералния резерв, който е между 0 и 0.25%, ще бъде поддържан по-дълго, като може да бъде повишен в края на 2011 или началото на 2012 г., при подобряване на условията на американския трудов пазар.

“Различните позиции на ЕЦБ и Федералния резерв ще са от полза за еврото през следващите няколко месеца, като са възможни нива от EUR/USD 1.50,” прогнозира Хофщетер.

Според него държавните ценни книжа получиха временна подкрепа на пазарите през март поради серията от кризи, най-вече бедствието в Япония, което позволи да възстановят част от загубите, които претърпяха до началото на февруари.

Все пак очакванията на експертите са за нов спад през второто тримесечие на годината.

От гледна точка на перспективата от 3 до 12 месеца напред, Хофщетер продължава да препоръчва да се избягват по-специално ДЦК с дълъг матуритет, тъй като именно при тях загубите, които се очакват, биха били непропорционално високи при ръст на доходността. Като алтернатива той продължава да препоръчва инвестиции, близки до инструментите на паричния пазар (near-money market investments), докато не е налице по-голям ръст в доходността.

Тази година корпоративните печалби в Еврозоната ще продължат да отбелязват стабилно повишение от 10 до 20%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!