Триседмично дъно записа еврото срещу американския долар след вчерашната търговска сесия. Негативната серия за единната валута продължава вече седмица заради липсата на официално решение по проблема с дълговата криза в Гърция и решението на кредитната агенция Moody’s да понижи рейтингите на общо 6 европейски страни в понеделник. Докато преди седмица заплахата за еврото идваше единствено от Атина, днес стабилността на единната валута е застрашена едновременно от Испания, Франция, Италия и Португалия.

Текущата макроикономическа ситуация дава добро предимство на щатския долар, който от началото на февруари се представя най-силно спрямо валутите на 10-те най-развити световни икономики. През последните седмици доларът натрупа аванс от цели 1.3% във водещите си кросове.

Изглежда, че интересът към американската валута ще остане валиден и през следващите дни. Във фундаментален план еврото, йената и британската лира попадат под силен натиск и вероятността за обръщане на текущия тренд не е голяма. На преден план са събитията от Стария континент, следвани от политиката на централната банка на Япония за обезценяване на националната валута.

Днес Франция и Испания ще опитат да продадат държавен дълг на стойност 14.3 милиарда евро. Вероятно изискуемата от инвеститорите доходност по държавните облигации ще се покачи чувствително заради вече редуцирания рейтинг на Испания и негативната перспектива, която Moody’s постави пред Франция.

Срещата на финансовите министри на еврозоната, по отношение на готвената втора спасителна помощ за Гърция, се очакваше вчера, но политическите лидери отложиха заседанието за 20-ти февруари и на практика напрежението върху еврото ще се запази поне до понеделник.

Междувременно Moody’s отново попадна в полезрението на пазарните участници. Кредитната агенция обяви, че е готова да понижи с поне три стъпки рейтингите на няколко водещи световни банки, сред които UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Citigroup и Morgan Stanley.

Австралийският долар набра ново предимство вчера след новината за понижението на безработицата в страната до 5.1% през януари при прогнози от 5.3%. В същото време австралийската икономика е успяла да генерира нови 46 300 работни места, което е отново над очакваните от анализатори 10 000 работни места.

Централната банка на Австралия следи отблизо нивата на заетостта в страната и не е тайна, че именно те определят монетарната политика на институцията. Вероятността от намаляване на лихвения процент падна рязко след публикуваните вчера стойности за безработицата и това даде повод за по-широко търсене на австралийски долари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1.3133; Връх – 1.3189; Дъно – 1.3043; Затваряне – 1.3064



Сценарият ни от миналата седмица за поскъпване на долара се потвърждава категорично през последните няколко сесии. Очаквам допълнително поевтиняване на единната валута през следващите няколко сесии. Стоповете на късите ни позиции остават над двумесечния връх от миналия четвъртък или на цените на отваряне на късите позиции.

GBP/USD

Отваряне – 1.5689; Връх – 1.5734; Дъно – 1.5669; Затваряне – 1.5691



Силният импулс на долара спрямо еврото не може да се види при двойката GBP/USD. Кабелът консолидира около 89-периодната средна и за момента липсва посока. Въпреки че по-вероятният сценарий е за поскъпване на долара, все още е рано за отваряне на къси позиции.

USD/JPY

Отваряне – 78.42; Връх – 78.65; Дъно – 78.17; Затваряне – 78.42



Доларът продължава да търси агресивно все по-високи върхове във всяка следваща сесия. За отслабването на йената през последните сесии работи не толкова техническият анализ, колкото новините от централната банка на Япония. Вербалната политика за сваляне на цената на местната валута, която води монетарната институция, дава добър резултат. Реална интервенция от страна на банката липсва, но пък категоричността, с която нейни висши представители заявиха намеренията за изкуствено поевтиняване на йената, дават резултат и пазарът успява да се саморегулира успешно.