Австрийското електроразпределително дружество EVN завежда дело срещу България за това, че страната е погазила международното законодателство в областта на публичните услуги, с което е нанесла сериозна вреда на компанията и нейните подразделения. Информация за това е публикувана на интернет сайта на дружеството, като се припомня, че още през месец март компанията е предявила претенциите си към властите в България и е предупредила, че ще търси правата си в съда.

 

Австрийската компания е недоволна от ценообразуването на електрическата енергия в България и от незадоволителното компенсиране на електроразпределителните дружества, на които са вменени публични задължения по отношение на енергията, добивана от зелени централи.

 

Делото, което тя завежда срещу страната е заради дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и други правителствени агенции, които не са взели под внимание исканията на компанията. Казусът се внася в международния център за арбитражни спорове, който е част от структурата на Световната банка.

 

EVN, което снабдява с електроенергия Югоизточна България, отчете по-слаби резултати от дейността си през първото тримесечие на тази година. Приходите са спаднали с 4.3% до 794 млн. евро за първото тримесечие на финансовата година /септември-декември/. Вследствие, нетната печалба на групата е намаляла с 21.8% до 71.5 млн. евро.

 

Дружеството има претенция към Националната електрическа компания за некомпенсирани средства, изтекли от дружеството заради вмененото й задължение да изкупува тока, произведен от централи на възобновяеми източници. По прогнозни данни сумата надхвърля 222 млн. лв. към първото полугодие.

 

EVN е една от трите електроразпределителни компании, в които държавата продаде минаритарното си участие от 33%. Мажоритарният собственик от Австрия успя да окрупни дела си, изкупувайки акциите от държавата, с което наложи волята си то да не е публично и акциите му да не се търгуват на Българската фондова борса.