Вдигането на осигуровките с 3 процента не е извинение да се спира пенсионната реформа в аспекта й за повишаване на възрастта за пенсиониране. Това обяви в София Ищван Шекели, ръководител на делегацията от Европейската комисия, която е на официално двудневно посещение у нас, за да провери подготовката на националната програма за реформи. Експертите от Брюксел ще се срещнат с българските власти, за да проверят и макроикономическата ситуация у нас в контекста на общоевропейската стратегия „Европа 2020”.

Реформите в България трябва да бъдат извършени възможно най-бързо, обяви Ищван Шекели от Европейската комисия. По думите му вдигането на осигуровките не трябва да спира извършването на пенсионна реформа.

„Подобно решение никога не се взима лесно. Трябва да е ясно обаче, че вдигането на осигуровките в никакъв случай не бива да бъде извинение, за да не се извърши пенсионната реформа. Това се отнася за някои много важни аспекти от пенсионната реформа, сред които вдигането на възрастта за пенсиониране”, каза Шекели.

Всяка страна сама решава как да направи така, че да задържи бюджетния си дефицит под 3 процента и как добре да управлява публичните си финанси. Така Ищван Шекели коментира заложения в бюджет 2011 дефицит от 2.5 на сто и очаквания ръст на икономиката с 3.6 процента. Ръководителят на делегацията от Еврокомисията обяви, че вече има препоръки към българското правителство в областта на макроикономическата ситуация, но ще ги обяви след 2 дни, когато приключва мисията им в София.