До края на месец ноември акциите на Еврохолд България АД ще се появят за търговия на борсата във Варшава. Това съобщават от дружеството, след като Комисията за финансов надзор одобри проспекта за двойно листване.

По силата на одобрения документ, холдингът ще регистрира за търговия на борсата в Полша капитал в размер на 108 643 712 лева, разпределени в 108 643 712 акции с номинал 1 лв. Емисията ще се търгува на Основния пазар на борсата The Main List.

Борсата във Варшава е една от най-големите в Централна и Източна Европа с пазарна капитализация от 542.646 млрд. злоти. За миналата година бе отчетен 6% ръст на новолистнатите компании, като с 8% са се увеличили чуждестранните дружества, търсещи финансиране от инвеститорите в Полша. Сред причините за позитивното развитие на борсата е задължението на пенсионните фондове да инвестират на нея. Подготвят се обаче промени на ограниченията за институционалните инвеститори в Полша.

В момента на борсата във Варшава се търгуват емисиите на фармацевтичният производител Софарма АД и на компанията за имоти Инеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ. Еврохолд ще бъде третата българска компания, която ще се бори за вниманието на полските инвеститори.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.