Еврокомисар Павел Самецки и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев се запознаха с напредъка по изграждането на метрото в центъра на София.
 
Еврокомисарят по регионалното развитие Самецки и водената от него делегация, заедно с министъра, посетиха обектовия офис на Обединение Метро Трейс. Изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД инж. Стоян Братоев направи презентация на проекта, който е разделен на две обособени позиции.  Проектът е на обща стойност 185 190 000 евро и се финансира от ОП „Транспорт", държавния и общинския бюджет.
 
С реализацията на изключително важните участъци ще се осигури мощен, скоростен, извън-уличен, масов градски транспорт по едно от най-натоварените направления на столицата и ефективни интермодални връзки с главните транспортни възли на града, обясни в изложението си инж. Братоев.  След завършването на проекта  и извършваното паралелно строителство от Столична община се предвижда, през 2012 г. метрото в София да има две линии с обща дължина около 31 км и да превозва дневно над 420 хил. пътника.
 
Делегацията посети строителните обекти на метрото на бул. „Черни връх” и НДК, които се изграждат от Обединение Метро Трейс, с водещ партньор  Трейс Груп Холд АД.  Лично председателя на Съвета на директорите на ТРЕЙС доц. д-р инж. Николай Михайлов запозна делегацията с методите на работа и дейностите, извършени до момента. Представителите на делегацията коментираха, че Обединение Метро Трейс е пример за това как се работи по европейски проекти.  По време на проверката беше установено, че се спазват всички изисквания за строителството, работите се изпълняват в срок и е реализиран значителен напредък, без да се прави компромис с качеството.
 
Обособена позиция II - бул. „Патриарх Евтимий" - НДК - бул. „Черни връх"  е с дължина 2.7 км и 3 метростанции. В Обединение Метро Трейс  лидер е Трейс Груп Холд АД и партньори Трейс София ЕАД и СБ-Инженеринг АД. Общата стойност на договора е 170.35 млн. лв. Срокът за изпълнение на строителните работи е 45 месеца.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!