Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е "дълбоко разочарован" от снощния провал на преговорите за приемане на бюджет на ЕС за 2011 г., а от Комисията увериха, че се готви спешно нов проектобюджет и очакват проблема да бъде решен "до няколко седмици".

Съжалявам, че малък брой страни членки не бяха готови да преговарят в европейски дух за новия бюджет след постигнатия досега напредък. Тези, които сега смятат, че са постигнали победа над Брюксел, всъщност се простреляха в краката. Те трябва да знаят, че са нанесли удар на всички европейци и на развиващите се страни по света. Ще пострадат всички бенефициенти по европейските програми - граждани, бизнес, градове, региони, отбеляза той.

Според неофициални, но много добре информирани европейски източници, две са страните в дъното на снощния провал - Великобритания и Холандия. Известни резерви към условията на Европейския парламент за одобряване на бюджета е имала и Швеция, но по един конкретен въпрос.

Бюджетните преговори се провалиха най-вече заради разногласия около засилената роля на Европейския парламент в приемането на следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз и използването на бюджетните ресурси, както изисква Лисабонският договор, уточни говорител на Европейската комисия.

Вече работим по новия проект. Надяваме се проблемът да бъде решен в рамките на няколко седмици, добави още той. Очевидно е, че основният проблем около приемането на новия европейски бюджет е политически, а не финансов. В момента се анализират всички възможни последствия от липсата на бюджет, а те са многостранни и много тежки за развитието на ЕС, каза още говорителят.

"Жалко е, че някои държави пожертваха европейските ценности пред краткосрочните си вътрешнополитически цели", заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) и зам.-председател на комисията по бюджети на ЕП Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Той припомни, че ЕП е проявил разбиране и отговорност към затрудненията на държавите членки, които са принудени да съкращават разходите си, като прие по-малко увеличение на бюджета за 2011 г. Вместо гласуваните от членовете на ЕП 130 млрд. евро преговарящите представители на парламента се съгласиха разходите да се ограничат до 126 млрд. евро.