Анализатори, от тези на Morgan Stanley, до тези на Bank of America, в продължение на почти година прогнозират поевтиняване на единната валута, само за да видят как тя достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам. Но сега всички те са на път да бъдат реабилитирани.

 

Налице са все повече сигнали за бъдеща слабост на еврото, от намалялото търсене на облигации в еврозоната, до очакванията след 2 седмици Европейската централна банка да намали лихвените си нива до отрицателни стойности или да въведе мерки за количествени улеснения.

 

Задаващите се избори за Европейски парламент пък могат да доведат до отпускане на строгите правителствени мерки за икономии в много държави в Европа, което също ще има своето отражение върху единната валута.


На този фон Morgan Stanley прогнозира, че еврото ще поевтинее с 12% до 1.20 долара към септември 2015 г., пише
Bloomberg. От своя страна Bank of America очаква поевтиняване към дъното от 1.2746 долара, достигнато през 2013 г. Средната оценка от 90 икономисти и анализатори е за курс на еврото до края на годината от 1.32 долара.

 

Мечките имат основание да бъдат оптимисти. След като достигна две и половина годишен връх от 1.3993 долара на 8 май, единната валута падна с 2.3%, заради думите на президента на ЕЦБ Марио Драги, който обяви, че промяна на паричната политика на централната банка на еврозоната може да има още на следващото заседание на борда.

 

Базираната в Ню Йорк BlackRock Inc, най-големият мениджър на пари в света, заяви на 8 май, че ще намали позициите си в португалски дълг. Японските инвеститори продадоха деноминирани в евро облигации за 1 960 милиарда йени /19.3 млрд. долара/ през март.


Италианските облигации с 10-годишен падеж са на път да регистрират най-големия си месечен спад от юни насам, след като доходността им падна до 2.89% на 15 май, най-ниското ниво от 1993 г. Доходността на еквивалентния испански дълг тръгна нагоре същия ден, скачайки със 17 базисни пункта. Изглежда ефектът от думите на Драги, че ще направи всичко възможно да спаси еврото, казани през 2012 г., най-после се изчерпа.

 

Анализаторите на Goldman Sachs, които правилно прогнозираха поскъпването на еврото през миналата година, очаквайки скок до 1.38 долара, сега прогнозират спад с 4.9%, до 1.30 долара през следващите 12 месеца.

 

Дългосрочните инвеститори все още не са коригирали портфейлните си потоци, изчаквайки сигурен тренд. Не така стои обаче въпросът при спекулативните играчи. Фючърсните търговци атакуват еврото за първи път от три месеца. Разликата в броя на залозите за и против единната валута е с 2 175 в полза на късите позиции към 13 май, спрямо 32 551 нетни дълги позиции в края на предходната седмица.