Ситуацията с наплива на бежанци към Европа излиза от контрол. Унгария е под пълна блокада и дори обяви извънредно положение в два южни района по границата със Сърбия, съобщиха световните медии. Огромни опашки има не само по унгарската, но и по австрийско-германската граница заради засиления граничен контрол. Българското външно министерство препоръча вчера да не се пътува с кола или влак през Унгария към Австрия, Словакия и Германия, а да се използват обходни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения. Само за едно денонощие полицията задържа 77 нелегални имигранти на българска територия, пише "Сега".

Най-сериозна е ситуацията в Унгария. Решението на правителството да затвори границите със Сърбия доведе до бунт на недоволни имигранти. Последният път, използван от мигрантите - жп линията Суботица-Сегедин, бе затворен в понеделник вечерта. Унгария закри и въздушното си пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 м. Целта на мярката е да гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза.

Тълпа от стотици мигранти се опита да събори бариерата, издигната от унгарската полиция на главното шосе от Сърбия, и скандираше "Отворете границата". На граничния пункт "Хоргош 2" от сръбска страна има голям брой бежанци, които искат да влязат в Унгария, като потокът им не секва. Само през вчерашния ден около 100 имигранти все пак успяха да прережат оградата от бодлива тел и да влязат в Унгария, но веднага бяха арестувани от полицията. Те са заплашени от затвор до три години, според новия закон за нелегално преминаване на границата, който вчера влезе в сила.

Част от бежанците на унгарско-сръбската граница са започнали гладна стачка. Те са издигнали плакати "Без вода, без храна, докато границата не бъде отворена". Унгария предупреди, че ще връща бежанците в Сърбия.