Европейските лидери се събират в Брюксел, за да обсъдят възможните мерки за ограничаване на практиката за избягване на данъци и за подобрение на европейския енергиен пазар.

 

По данни на BBC търсенето на вратички в законите, които дават възможност на фирмите и гражданите да внасят по-малко данъци в хазната, струва € 1 трлн. годишно. Това е много повече, отколкото е бюджетът за здравеопазване в 27-те страни-членки на Европейския съюз.

 

Европейският парламент планира да прокара резолюция, която да разпореди до 2020-та година тези вратички в законодателството на държавите да бъдат затворени, както и да се премахнат така наречените данъчни убежища на територията на съюза.

 

През следващия месец групата на индустриализираните страни от Г-8 също ще заседават по този въпрос.

 

Другата важна тема на заседанието на лидерите на ЕС, е енергийната политика на общността. Правителствата на страните най-вероятно ще бъдат подканени да предприемат мерки за подобряване на енергийната инфраструктура и премахването на бариерите за свободна конкуренция на пазара, в противен случай зависимостта от внос на горива като природен газ ще се увеличи до над 80% до 2035-та година.

 

Европейският съюз и към момента внася петрол, газ и въглища за € 406 млрд. годишно. Това се равнява на 3.2% от съвкупния Брутен вътрешен продукт на общността.

 

Фрагментарността на европейския енергиен пазар възпира проектите в сектора, които инвеститори с дългосрочен хоризонт на действие биха предприели. Енергийният микс варира в огромни граници в различните европейски страни - от доминираната от ядрена енергетика Франция, до преобладаващото производство на ток от въглища в Полша.

 

Ключова цел за ЕС ще бъде свързването на тези изолирани енергийни "острови", каквито са бивши съветски страни като Естония и България в европейска мрежа за пренос и съхранение на енергия.

 

Блокажи в областта на енергетиката заплашват Европа от изпадане в неблагоприятна позиция, пише още BBC. Цената на природния газ за домакинствата в ЕС е скочила с 45% в периода 2005 - 2012 година, докато в САЩ промяната е само с 3%. При цената на електроенергията изменението е съответно с 22% за Европа и с 8% за Щатите.