Водещите световни икономики се обединиха около становището, че Европа се нуждае от по-обилни финансови ресурси, за да задави дълговата криза и да не позволи разрастването й извън стария континент. Това се случи на срещата между лидерите на страните от Г 20 в Мексико, която се проведе този уикенд.

Схемата, през която това допълнително предоставяне на ресурс, включва Международния валутен фонд. Той ще очаква и други страни, освен досегашните донорки, да се включат в операцията, като предоставят средства в неговите фондове. След това той ще насочва парите към нуждаещите се от финансиране държави в еврозоната.

Решението на лидерите от Г 20 допълнително увеличи натиска върху Германия, която се опитва да се противопостави на прекомерното изливане на пари в Европа. Позицията на най-голямата икономика в зоната е, че ресурсът на конструираните в момента спасителни фондове, е достатъчен, за да спечели доверието на пазарите и да предотврати разрастване на кризата. За Германия е по-важно да се въведе строга фискална дисциплина в страните, затънали в дългове, отколкото да се предоставят нови и нови средства за тези държави, което ще ги стимулира да продължат да харчат с широки пръсти.

По време на срещата на Г 20 британският финансов министър Джордж Осбърн хвърли интересен детайл в дискусията за спасителните пари, изливани в Европа. Според него първо трябва да се види цвета на парите, които се предоставят на Европа и след това да се реши на кой път да се поеме. До тогава еврозоната трябва да склони на допълнителното финансиране чрез Международния валутен фонд. В момента той се опитва да събере близо 2 трлн. долара, за да има достатъчно ресурс за противодействие на кризата в еврозоната и да спомогне за възстановяването на глобалния растеж.