Комисията по монетарна политика на Английската централна банка днес гласува основната лихва в страната да остане на рекордно ниските 0.5%. Това не бе изненада за никого. С повишено внимание се очакваше решението за нови „количествени улеснения“.

Централните банкери, ръководени от Мервин Кинг, рещиха да запазят на ниво 200 млрд. паунда програмата за закупуване на ценни книжа, т.е. нивата, определени през ноември 2009 г. Няма да има допълнителна програма за стимулиране на икономиката по примера на Федералния резерв на САЩ.

Британският паунд моментално реагира на тази новина и в момента се повишава до 1.6232 долара, ръст от почти 1% в рамките на деня.

На 10 ноември ще бъдат обнародвани статистиките за инфлацията в страната, които могат да доведат до преосмисляне на тази позиция, ако се окаже, че на Острова се развива дефлация. Но засега данните не намекват за подобна възможност. 

Решението на Европейската централна банка беше същото: няма промяна в основните лихви в размер 1% на лихвата за рефинансиране, 1.75% лихва на пределното кредитно улеснение и 0.25% лихва по депозитното улеснение. Жан - Колод Трише ще направи коментар в 14:30 часа централноевропейско време.