Гърците казаха "не" на референдума. При над 50% избирателна активност, гръцкият народ гласува срещу мерките за икономии, предложени от кредиторите.

Резултатът е, че 61.31% са отговорили с "не", а 38.69% с "да" на въпроса: "Да приемем ли предложението, което беше представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд при срещата на еврогрупата на 25 юни 2015 г., съставено от две части и представляващо цялостната им позиция? "

Проблемите на Гърция обаче едва сега започват. Според председателя на Асоциацията на гръцките банки "наличните пари ще стигнат само до понеделник".

Въпреки че се очаква банките в Гърция да отворят врати отново във вторник, това изглежда невъзможно без голямо вливане на пари в брой във финансовата система на страната. Гръцките финансови медии съобщават, че Централната банка на Гърция ще поиска от ЕЦБ 6 милиарда евро спешна ликвидна помощ.

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че гласуването с "не" на референдума ще помогне на правителството на СИРИЗА в преговорите с кредиторите, тъй като ясно ще покаже каква е волята на гръцкия народ.

Сега, след като гърците казаха своята дума, всичко е в ръцете на европейските лидери. Преди референдума те се опитаха да окажат натиск върху избирателите в Гърция, който  беше твърде силен и постигна точно обратния ефект.

В началото на седмицата изглеждаше, че гърците са разделени по равно в отношението си към плана за икономии и реформи на кредиторите.

Но след като Европейската централна банка спря финансирането за банките в Гърция и на практика притисна страната до стената, настроенията против предложенията за ЕС, ЕЦБ и МВФ рязко се засилиха.

Какво следва сега? Преговорите с Гърция ще продължат. ЕЦБ вероятно ще отпусне средства на гръцките банки, тъй като в противен случай страната или ще бъде изправена пред хуманитарна катастрофа, или ще бъде принудена да въведе нова валута, паралелно с еврото, при това без да излиза от еврозоната,

Кредиторите са изправени пред свършен факт. Картите бяха сложени на масата. Натискът върху Гърция не успя и всъщност дори засили позициите на правителството на СИРИЗА. Сега кредиторите трябва или да отстъпят, или да засилят натиска дотолкова, че да принудят Гърция да излезе от Европейския съюз, вероятно с нов референдум.

Съществува и друг проблем, последната спасителна програма за Гърция изтече, както и срокът на предложението, срещу което гърците гласуваха днес. А всяко ново предложение за сделка между гръцкото правителство и кредиторите ще трябва да бъде одобрено от парламентите на страните - членки на еврозоната. Така, в крайна сметка, решението е ръцете на европейските избиратели.